Adriana Radu, președintele Asociația Sexul vs Barza, a dezbătut, la GÂNDUL LIVE, subiectul delicat al lipsei educației sexuale în România. „Guvernul român nu are grijă să păstorească o rețea medicală foarte importantă, rețeaua de cabinete de planificare familială”, a declarat aceasta.
„Cred că o abordare complexă e necesară. Nu e vorba doar de educația sexuală în școli – doar 5% dintre tinerii din România primesc informații despre contracepție și protecție, iar ceea ce ar trebui să se facă obligatoriu la școală, biologie, genetică umană, dirigenție, cu privire la violența în familie, egalitatea între fete și băieți, traficul de băieți, toate aceste lucruri sunt trecute cu vederea de către profesori.
Avem și partea de servicii. În România guvernul nu are capacitatea de a păstori o rețea de planificare familială. Acum 6 ani erau 153 de cabinete, dar 36 au fost desființate între 2014-2020. Unele județe au rămas fără cabinete. Și doar două dintre ele oferă contraceptive sau prezervative gratuite, deși acesta este scopul lor, ca persoanele tinere să meargă la aceste cabinete, pentru a primi consiliere. În județele Botoșani și Ilfov nu există niciun cabinet de planificare familială.
De ce? E o întrebare care sare din timpul pe care îl avem alocat. E destul de complicat. Cred că nu există o tradiție foarte veche în a vorbi despre aceste teme în țara noastră, într-un fel public. Are legătură cu o represiune a sexualității, într-un context politic destul de dificil. În vremea comunismului avortul era interzis, nu exista un interes pentru a oferi informații, așa cum nu oferea nici contracepție.
E o tradiție destul de dificilă, în jurul căreia trebuie să construim această bază esențială de informație”, a declarat Adriana Radu la GÂNDUL LIVE.
Circa un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană (UE) trăiesc în România, țară care ocupă primul loc la acest capitol, în timp ce sub 2% din acest total beneficiază de servicii publice de asistență socială.
Mai exact, potrivit unei cercetări realizate de Salvați Copiii care citează datele Eurostat, în urmă cu doi ani, 8.621 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului (10-17 ani), iar 725 dintre ele s-au aflat în această situație înainte de a împlini 15 ani.